Добродошли на сајт посвећен преквалификацијама за ИТ

ИТ сектор је један од највећих нето извозника у Србији и растао је стопом од преко 10% сваке године, са јаким потенцијалом за будући раст. Тај сектор тренутно запошљава око 20.000 радника. Просечна плата по раднику у ИТ сектору је скоро троструко виша него у другим привредним гранама . Сваки радник у ИТ сектору доприноси извозу Србије око 40 хиљада евра годишње.

Постоји значајан потенцијал да постојећа предузећа које су активнa у Србији прошире своје пословање, а такође постоји и простор за привлачење нових компанија и стварање окружења које би омогућило отварање још већег броја старт-ап предузећа. Не треба изгубити из вида актуелну тенденцију за предузетништвом међу техничким заједницама, посебно међу ИТ инжењерима. Програмери се све више одлучују за покретање сопственог бизниса уколико се укаже добра пословна прилика.

Према последњим истраживањима у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање 5 пута, на преко 7.000 ИТ радника годишње, како би извозни циљеви били достигнути. Из тог разлога, један од првих пројеката Министарског ИТ Савета је инвестиција у развој како формалног, тако и неформалног образовања.

Развој система који ефикасно обучи 3.500 ИТ стручњака без академског звања сваке године, захтеваће креативну и ефикасну употребу владиних ресурса у блиској сарадњи са привредом. Програм неформалних обука ће омогућити заинтеренсованим грађанима да започну каријеру у ИТ сектору. У циљу квалитетног спровођења програма неформалних обука, фокус ће бити на веома специфичним сетовима вештина који дозвољавају рад у одређеној индустрији, због чега ће бити потребна веома блиска сарадња са послодавцима како би се обезбедио успех програма.

Сектор софтвера, који је у великој мери извозно оријентисан, доживљава 60% већи раст од укупног ИТ тржишта. Он ствара највећу нето добит и захтева нижи почетни капитал у односу на друге под-сегменте у ИТ индустрији. Из тог разлога, неформално образовање ће се фокусирати на решавање мањка радне снаге у софтверском сегменту ИТ индустрије.

Кључна ће бити мотивација учесника у обукама, који ће да би били изабрани морати да прођу кроз процес тестирања на два нивоа, такође ће учествовати у плаћању обуке са 100 евра. Такође је битна мотивација организатора обука који ће добити 30% цене обуке само ако се полазници обука запосле на шест месеци, тако да је у њиховом интересу да формулишу најбоље обуке које истовремено одговарају потребама тржишта.

“ИТ сектор је један од највећих потенцијала наше земље и Министарски савет за ИТ је Предлог пројекта преквалификација у неформалном образовању припремио у сарадњи са ИТ заједницом, чији је допринос у изради овог документа заиста велики. Планирано је да кроз програм преквалификација прође 1.000 људи у 2017. години, који ће касније бити запослени. Верујемо да ће људи који прођу кроз овај програм имати прилику да започну успешну каријеру у ИТ сектору и допринесу развоју привреде.“ – Ана Брнабић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *